dinsdag 23 februari 2016

Recensie: Godverdomse dagen op een godverdomse dag van Dimitri Verhulst

Titel: Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Auteur: Dimitri Verhulst
Jaar: 2009
Pagina's: 186
Uitgeverij: Atlas Contact

Tot voor kort had ik nog nooit een boek van Dimitri Verhulst gelezen. Waarschijnlijk puur omdat hij Belgisch is, verwachtte ik dat hij in dezelfde stijl als Brusselmans zou schrijven: veel perverse opmerkingen en weinig plot. Een paar maanden geleden las ik mijn eerste boek van Verhulst, Mevrouw Verona daalt de heuvel af en was aangenaam verrast. Een paar weken geleden kocht ik Godverdomse dagen op een godverdomse bol ondanks de vele negatieve recensies.

In Godverdomse dagen op een godverdomse bol beschrijft Verhulst de geschiedenis van de mensheid in nog geen tweehonderd bladzijden. Dit begint al vroeg, wanneer 'het' - zoals de mens genoemd wordt - uit het water kruipt. De hele evolutie wordt verteld en alle grote momenten in de menselijke geschiedenis worden behandeld.

In het begin was de roman vooral verwarrend, omdat ik geen idee had waar het over ging. Bovendien vond ik het erg beschrijvend en leek het weinig cultuurkritisch. Maar toen de mensheid eindelijk volledig ontwikkeld was, begon het verhaal pas echt. Vanaf hier werd het vooral erg cynisch en was Verhulst het met geen beslissing die de mens ooit gemaakt heeft eens. Deze roman wilt je laten nadenken over veel momenten in de geschiedenis, maar slaagt daar niet altijd in. Dit is vooral het gevolg van te weinig pagina's: de ene gebeurtenis is nog niet afgelopen voordat de andere alweer begonnen is. Dit laat amper ruimte over voor de lezer om de zojuist genoemde ideeën te verwerken.

Hoewel de eerste vijftig bladzijden heel wat moeite kostten, had ik het binnen een dag uit. Dit was zeker dankzij Verhulst's vlotte en grappige schrijfstijl. Misschien juist omdat alle critici en veel vrienden het boek afraadden, kon ik het meer waarderen. Ik ben het met een aantal punten in andermans recensies wel eens, maar ondanks de minpunten vond ik dit een erg leuk boek en heb ik besloten het te waarderen met drie en een halve ster.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten